Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Anasayfa
Duyuru

Military Big Data Veri Tabanı
11 Mart 2024 Pazartesi

Military Big Data; kara, deniz ve hava platformlarına yönelik yüksek hacimli ve çeşitli bilgiyi, ülke detaylarıyla birlikte en üst seviye doğruluk ve süratle kullanıcısına ulaştırarak; harekât, teşhis, tanımlama, iş geliştirme, uluslararası ticaret, eğitim, araştırma ve karar verme süreçlerinin tamamında katma değer yaratmayı hedeflemektedir. Düzenli güncellemeler ve kullanıcı-sunucu iletişimini en yüksek düzeyde tutan güvenli algoritmasıyla Military Big Data, yaşayan ve sürekli genişleyen bir sistemdir.

Military Big Data veri tabanına aşağıdaki linkten erişim sağlayabilirsiniz: https://mildata.net/

Sistemde login butonuna tıklandıktan sonra sayfanın solunda yer alan IP Login panelini aktif etmek için gizlilik sözleşmesini kabul ediniz. 

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Örnek Fayda Analizi (Akademisyen, Araştırmacı ve Öğrenci İhtiyaçlarına Yönelik)
Vaka 1: Rusya’nın savunma sanayi performansı nedir?
Ülke raporu kullanıcıya Rusya’nın savunma ve tedarik harcamaları ve savunma sanayi hakkında genel bir bilgi sunmaktadır. Ülke Raporundan şu sorulara cevap bulunabilir:
• Ülkenin savunma bütçesi ne kadardır, zaman içinde nasıl değişmiştir?
• Tedarik planları savunma bütçesindeki dalgalanmalardan nasıl etkilenmiştir?
• Ülkenin savunma sanayisinin genel kabiliyetleri nedir?
• Hangi ülkelerle iş birliği vardır, hangi ülkelere silah ihraç etmiştir?
Ürün veri kılavuzunda bulunan ürün güncellemeleri kullanıcıya belli ürünün, mesela T-14 Armata modern ana muhabere tankının kat ettiği aşamaları ve güncel durumunu göstermektedir. Farklı ürünlerin güncellemelerinden faydalanılarak, Rusya savunma sanayisinin yeni ürün geliştirme performansı ortaya çıkarılabilmektedir. Ürün veri kılavuzunda bulunan ürün güncellemeleri kullanıcıya Rusya’nın yeni ürün geliştirmeyle envanterdeki ürünleri modernize etme arasında yaptığı seçimi gösterebilmektedir. Mevcut güncellemelerden faydalanılarak, savunma sanayiinin yönelimi ile ilgili genellemeler yapılabilir. Ülke sayfasından ülkenin envanter dökümü görüntülenerek, güncellemelerin de yardımıyla mevcut sistemlerinin durumu ve gelecekteki modernizasyon ve tedarik ihtiyaçları analiz edilebilir.

Vaka 2: Rusya siyasi hedeflerine ulaşmak için ordusunu nasıl kullanmaktadır?
Ülke raporu kullanıcıya Rusya’nın uluslararası arenadaki ve bölgesindeki temel hedefleri ve tehdit algısı hakkında genel bilgi sunar. Ülke raporu ve envanter dökümü Rusya’nın elindeki kabiliyetleri ve bu kabiliyetleri nasıl kullanmayı planladığına dair genel bilgi sunar. Harp tahlili kılavuzu, Rusya’nın askeri kabiliyetinin tüm dünya ülkeleriyle karşılaştırma imkânı verdiği gibi, Rusya envanteriyle diğer ülkelerin envanterinin karşılaştırılmasını sağlar. Bu bilgi Rusya için güç kullanma maliyeti, hedef ülke içinse direnme maliyetinin hesaplanmasında kullanılabilir. Doğrudan iki ülkenin karşılaştırılması yapılmak istenirse ülke karşılaştırma sayfasından seçilecek iki ülkenin envanterleri karşılaştırılabilir. Ürün veri kılavuzu envanterdeki sistemlerin mevcudu durumu hakkında bilgi sağlar.


Vaka 3: Türkiye savunma sanayinin uluslararası piyasadaki performansı nedir?

Ürün veri kılavuzu ve Ülke Envanteri işlemleri ile Türkiye’de üretilen sistemlerin hangi ülkelerce kullanıldığı bilgisi elde edilebilir. Bu kapsamda genel ya da hedef ülke odaklı analizler yapılabilir. Ürün veri kılavuzundaki güncellemeler bölümü savunma sanayiinin son dönem dış açılımlarını görmeyi, bu açılımdaki dönüşümü analiz edebilmeyi sağlar. Ürün veri kılavuzu, Türkiye savunma sanayi ürünlerinin müşteri ülkelerdeki yüzdesinin hesaplanmasında kullanılabilir. Bu sayede firma bazında karşılaştırmalı analizler yapılabilir.
Örnek Fayda Analizi (İş Geliştirme & İşletme İhtiyaçlarına Yönelik)
Vaka: Bir Uzak Asya ülkesine ihracat yapmak isteyen ve hava platformu parçaları üreten bir Türk savunma sanayi firması, ilgili ülkeyi tanımak, varsa mevcut talebinin esasını
anlamak, yoksa talep yaratmak, envanterini ve ordu yapısını anlamak istemektedir. İlgili firma, Military Big Data portalının sunduğu rapor, analiz ve bilgi olanaklarını kullanarak, aşağıdaki çözümlerle kendi yol haritasını belirlemektedir:
- Öncelikle, halihazırda bütün Uzak Asya ülkelerinin ortak tehdit olarak gördüğü ve bölgedeki bütün savunma gereksinimlerini belirleyen Çin ülkesine ait “Beyaz Kitap” analiz raporu incelenerek mevcut tehdidin şeklinin, boyutunun ve kapsamının belirlenmesi sağlanır.
- İlgili ülkenin, sınır ya da diğer çıkar ilişkileri içinde olduğu ülkelerin genel güç dengesi içindeki yapısı Harp Tahlili modülü ile görüntülenir. Buradan hareketle, tehdit ve komşu ülkelerin hangi envanter yapısına sahip olduğu (Doğu, Batı, Denge) ve ilgili ülkenin bu bölge içinde hangi durumda olduğu tespit edilir.
- İlgili ülkenin hava envanteri görüntülenir. Ülkenin kullandığı platform ve sistemler sıralanır. Firmanın ürün portföyü ile hangi platformların tedarik, modernizasyon ya da yedek parça/ bakım taleplerini yerine getirebileceği tespit edilir. Varsa, yeni potansiyel ürünler ve platformlar karşılaştırılır. İlgili ülkeye götürülebilecek bütün çözümler listelenir.
- İlgili ülkeye yapılacak potansiyel ürünlerin entegre edileceği platformlar ve sistemler detaylı olarak görüntülenir. Dikkat edilmesi gereken detaylar en güncel haliyle not edilir.
- İlgili ülkenin hangi platformlarına yönelik ihracat potansiyeli olduğu bir kez tespit edildiğinde, bölge ülkelerinden hangilerine daha bu potansiyelin sunulabileceği harp tahlili ve harita bilgi sistemi sayfaları üzerinden tespit edilir.
Firma, ihracat potansiyeli yüksek ülkeyi bütün askeri coğrafya, savunma harcamaları, mevcut ve potansiyel gereksinimleri ile bölgesel tehditleri çerçevesinde analiz etmiş; ürün portföyünün hangi üyelerini yanında götürmesi gerektiğini tespit etmiş; fizibilite öngörülerini gerçekleştirmiş ve son olarak bölgedeki diğer pazar olanaklarını görüntülemiştir.


Sıkça Sorulan Sorular
1. Portal içindeki bilgilerin kaynağı ve doğruluk düzeyi nedir?
Yanıt: Military Big Data içindeki veriler üç aşamalı bir veri toplama ve doğrulama sürecinin sentezi ve sonucudur. Verinin ilk kaynağı kullanıcı-üretici-tedarikçi makamlardan herhangi birinden ya da tümünden veya açık kaynaklardan veriye ulaşma; sonrasında literatürdeki değerli kaynaklardan (SIPRI, IISS vb.) karşılaştırma yapma ve en sonunda da doktrinel analiz yoluyla verinin doğruluğunu sağlama metodolojisi Military Big Data’nın entelektüel sermayesidir. Her ne kadar Military Big Data verilerinin doğruluğuna dair yüksek güvenilirlik vadetse de bir karar destek unsuru olarak sonuçları konusunda sorumluluk kabul etmemektedir.
2. Veriler hangi sıklıkla güncellenmektedir?
Yanıt: Military Big Data içinde ürün güncellemeleri günlük takip edilmekte, ancak veri girişleri ancak doğrulama yapıldıktan sonra girilmektedir. Bu da haftalık bir periyoda tekabül etmektedir. Ülke envanterine giren ya da çıkan ürünlerin tespiti ile bunların ilgili ülkelerdeki sayıları yılda iki kez Mayıs ve Kasım aylarında “en baştan” mantığıyla incelenmekte ve sistemde güncellenmektedir.
3. Portaldaki ürün ve sistemler hangi metodoloji ile belirlenmiştir?
Yanıt: Military Big Data içindeki ana bölümlendirme ve onların altındaki alt bölümler ve ürün/sistemler tamamen bölüme ait Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimlerinin katkısıyla oluşturulmuştur ve TSK taksonomisi esas alınmıştır. Portal sadece kullanımda olan ya da siparişi geçilen silah sistemlerini ele almakta; envanter ya da hizmet dışına çıkarılan sistemler Müze sayfasında tutulmaktadır.
4. Military Big Data kaç modül olarak ayrışmaktadır?
Yanıt: Military Big Data; Silah/sistem, Harita Bilgi Sistemi, Harp Tahlili ve Savunma Ticareti olmak üzere dört ana ve ayrı modülle satılmaktadır.
5. Military Big Data’nın yapay zekâ uyumu ne düzeydedir?
Yanıt: Military Big Data, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ARMERKOM Komutanlığı yönlendirmesiyle veritabanını görüntü işleme ve yapay zeka destekli karar destek yazılımlarına entegre olacak şekilde modernize etmiştir. Mildata’nın hedefi 2024 yılında veri tabanına önce görüntü işleme, sonra yapay zekanın çevreye gireceği ilk karar çıktılarını ve öngörüleri ürettirmektir.
6. Military Big Data’nın referansları hangi kurumlardır?
Yanıt: Military Big Data; Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL ağı, Savunma ve Havacılık İhracatçıları Birliği, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği (SASAD), ASELSAN ve TUSAŞ gibi kurum ve kuruluşlarca kullanılmaktadır.
7. Mildata yerli bir şirket midir?
Yanıt: Mildata Savunma Sanayi Ltd. Şti; Ankara Üniversitesi Teknokent’te konuşlu tamamı yerli sermayeli ve insan kaynakları Türk vatandaşı olan ulusal bir şirkettir.