Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi
Anasayfa
Duyuru

TÜSEB | LİSANS ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK A1 PROJE DESTEK PROGRAMI - Çağrı Bitiş Tarihi : 31.05.2024
29 Şubat 2024 Perşembe
Program Adı : A-1 LİSANS - TÜRKİYE SAĞLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI LİSANS ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK A1 PROJE DESTEK PROGRAMI
Çağrı Adı : LİSANS ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK A1 PROJE DESTEK PROGRAMI
Çağrı Başlangıç Tarihi : 19.02.2024
Çağrı Bitiş Tarihi : 31.05.2024 23:59:00
Basılı Belge Son Teslim Tarihi : 14.06.2024
Genel Açıklama :

 2024-A1-01

 

A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrısı

(Lisans Öğrencilerine Yönelik)

 

A1 Kodlu Çağrıya Sadece Lisans Öğrencileri Yürütücü Olarak Başvurabilirler.

 

** Başvuru formunuzu e-imzalı/ıslak imzalı olarak teslim edebilirsiniz. Islak imzalı belgelerin TÜSEB Koşuyolu Yerleşkesi' ne gönderilmesi gerekmektedir. Elektronik imzalı belgelerin ise tekrar kargo ile gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

 

 

Son Başvuru Tarihi: 31/05/2024 Saat 17.00 

 

 

1.Programın Amacı ve Kapsamı

Programın Amacı: Üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri tarafından yürütülecek kısa süreli projeleri destekleyerek araştırma yapmaya teşvik etmektir. 

Projenin Kapsamı: Bu çağrı kapsamında sağlık alanında yaşanan sorunların, mühendislik ve sağlık bilimlerinin ortak yaklaşımıyla ve sanayi iş birliğiyle çözümlenmesi planlanmaktadır. TÜSEB bu amaçla üniversitelerde öğrenim gören lisans öğrencileri tarafından hazırlanan çağrı başvuru alanı/alanları ilgili projeleri yürütmek ve geliştirmek için destek sağlayacaktır. Ayrıca genç bilim insanlarının yetiştirilmesinde öncülük yapacaktır.

2.Çağrı Başvuru Alanları

  1. Acil Sağlık Teknolojileri
  2. Askeri Sağlık Teknolojileri
  3. Beyin Bilgisayar Arayüzleri
  4. Biyoinformatik
  5. Engelli Bireyler için Destekleyici Teknolojiler
  6. Evde Bakım Hizmetlerine Yönelik Teknolojiler
  7. Giyilebilir Sağlık Teknolojileri
  8. Hızlı Tanı Kiti
  9. Klinik Karar Destek Sistemleri
  10. Medikal Robotik
  11. Nörobilim
  12. Protez ve Ortez Teknolojileri
  13. Rehabilitasyon Teknolojileri
  14. Sağlık Eğitimi Amaçlı Simülatör Tasarımı
  15. Sağlıkta Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
  16. Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zekâ Uygulamaları
  17. Yapay Organ

 

3.Destek Kapsamı, Miktarı ve Süresi

Destek Kapsamı

 

Üniversite öğrencisi/öğrencilerine hazırladıkları araştırma projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı vb. giderler için hibe desteği sağlanır.

Konferans katılım, yayın ve fikri/sınai hak tescillerine ilişkin masraflar proje bütçesine dahil edilemez. Proje konusu ile ilgili olarak yurt içi bilimsel toplantılara (kongre, konferans vb.) katılım/çalışma ziyaretleri için gerekli giderler, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenen şartlar ve limitler çerçevesinde ödenek olarak konulabilir. Bu seyahatlere sadece proje yürütücüsü ve danışman katılabilir. Bu fasıl için ek ödenek talep edilemez. Bu fasıldan diğer fasıllara, diğer fasıllardan bu fasıla aktarım yapılamaz. Bu Uygulama Usulü ve Esasları kapsamında yurt dışı seyahat gideri ödenmez.

 

 Destek Miktarı ve Süresi

 

2024 yılı Lisans Öğrencilerine Yönelik A1 Proje Destek Programı kapsamında proje destek bütçesi ek ödenek dahil en fazla elli bin (50.000,00) TL olabilir. Bu program kapsamında yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara PTİ ödemesi yapılmamaktadır.

Bursiyer desteği sağlanmamaktadır.

Proje süresi ek süre dahil en fazla 1 (bir) yıldır.

Üst limitler için tıklayınız.

 

4.Çağrı Başvuru Dönemi(leri)

 

1. Dönem A1-01 19.02.2024-31.05.2024

 

5.Çağrı Özel Şartları

 

Projede Görev Alabilme Şarları Nelerdir?

 

-Başvuru sahibinin mühendislik veya sağlık bilimlerinde lisans eğitimi görüyor olması gerekmektedir. Açık öğretim ve hazırlık sınıfı öğrencileri ile normal öğrenim sürelerini doldurmuş öğrenciler başvuramazlar.

-Başvuru sahibi aynı dönem içinde birden fazla projeye başvuru yapmamalı ve aynı proje ile daha önce TÜSEB veya herhangi bir kurumdan destek almamış olmalıdır.

-Öğrenciler programa bireysel veya takım halinde başvuru yapabilirler. Takım halinde başvuru yapılması durumunda öğrencilerden biri Proje Yürütücüsü olarak TÜSEB’e karşı sorumludur.

-Bir projede proje yürütücüsü dışında en fazla 3 proje ortağı yer alabilir.

-Proje yürütücüsünün söz konusu olan kurum ve kuruluşun öğrencisi olması gerekir. Yürütücü olarak başvuran adayların çalışmalarının yürütüleceği birim yetkilisinden proje yürütücülüğü yapabileceğine dair destek mektubu sunmaları şarttır.

-Projenin akademik danışman rehberliğinde yapılıyor olması gerekmektedir. Akademik danışman Dr. unvanına sahip olmalıdır ve aynı dönem içerisinde en fazla beş proje için danışmanlık yapıyor olmalıdır.

-Projede danışmanın görev alabilmesi için özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. 

-Tıp fakültesinde öğrenim görenler haricindeki öğrencilerin başvurduğu projeler için Tıp fakültesi kadrosunda bulunan doktoralı öğretim üyeleri arasından bir eş danışman seçilmelidir.

-Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından başvurulan projelerde akademik danışmanın yanında bir sanayi temsilcisi eş danışman olarak yer almalıdır.

-Öğrenciye danışmanlık yapacak akademik danışmanlara ve sanayi temsilcilerine danışmanlık ücreti verilecektir.

-Proje yürütücüsü olan öğrencinin, proje tamamlanmadan herhangi bir sebeple eğitiminin sona ermesi halinde proje yürütücüsü değişikliğine gidilir veya proje yürürlükten kaldırılır.

 

6.Başvuru Ekleri

 

1. Referanslar/Kaynaklar

2. Proje Personeli/Ekibinin Diğer Projeleri ve Güncel Yayınları

3. Mevcutsa Fikri Hak Tescili (Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım vb.)

4. Belirtmek İstediğiniz Diğer Konular

5.Yürütücüye Ait Öğrenci Belgesi

6.Destek Mektubu

 

7.Başvuru Dokümanları ve Dikkat Edilecek Hususlar

 

Proje önerisi mevcut bilim ve teknolojideki eksiklikler ve/veya problem(ler)i ortaya koymalı ve bu eksikliklerin giderilmesi veya problemlerin çözümüne yönelik özgün, yaratıcı ve yenikçe öneriler sunmalıdır. Ayrıca ilgili bilim veya teknoloji alan(lar)ına kavramsal, kuramsal veya metodolojik olarak özgün katkılar sağlamalıdır.

⮚Projede uygulanacak yöntem(ler) ve araştırma tekniklerinin ilgili literatüre atıf yapılarak belirgin ve doğru olarak açıklanmış olması gerekmektedir. Uygulanacak yöntem(lerin) öngörülen amaçlara ve hedeflere ulaşmaya uygun olmasının yanı sıra önerilen yöntemin, alternatif yöntemlere göre üstün olması beklenmektedir.

⮚Projede öngörülen proje ana takvim, iş-zaman planlaması, iş paketler, her bir iş paketinin önem derecesi, projede hedeflenen çıktıların teknik gereksinimler ve başarı ölçütlerinin uygulanabilir, ölçülebilir ve izlenebilir olmasının yanında projeyi olumsuz etkileyebilecek risklerin öngörülmüş, tanımlanmış olması ve projede önerilen yöntem(ler)le ilerleme kaydedilememesi durumunda uygulanacak alternatif yöntemlerin (B planı) projede öngörülen amaçlara ve hedeflere ulaşmaya uygun olması gerekmektedir.

⮚Projenin kapsadığı faaliyet ve disiplin(ler) dikkate alındığında nitelik ve nicelik yönünden yeterli ve uygun olan proje ekibinin iş ve görev dağılımı kişilerin yetkinlikleri ve iş paketleri dikkate alınarak doğru planlanmalıdır.

⮚Proje yürütücüsü kurum ve kuruluş(ların) projenin yürütülmesi için gerekli altyapı ve ekipmana(laboratuvar, cihazlar, elektronik ortam vb.) sahip olması gerekmektedir.

⮚Mevcut haliyle projeden bilimsel/akademik, ekonomik/ticari/sosyal, araştırmacı yetiştirilmesi yeni projeler oluşturulması gibi çıktı ve sonuçların elde edilebilmesinin yanında bu çıktı ve sonuçların toplumsal sorunları çözme, ticarileştirilme, ilgili alanda ülkenin yurt dışına bağımlılığını azaltma ve/veya rekabet gücünü arttırma potansiyel taşıması beklenmektedir.

⮚Proje sürecinde elde edilecek çıktıların ve ulaşılacak sonuçların ilgili paydaşlar ve potansiyel kullanıcılara ulaştırılması ve yayılmasına yönelik öngörülen faaliyetlerin uygun ve yeterli seviyede olması gerekmektedir.

 

Başvuru Belgeleri

 

Yürütücü kurum/kuruluş adına üst düzey yetkili (üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları, özel kuruluşları için imza sirkülerinde belirtilen en geniş imza yetkisi olan kişi veya kişiler) tarafından ilgili yerler ıslak imzalı elektronik başvuru çıktısı,

Gerekli ise Ar-Ge Proje Önerisi Destek Mektubu (Yürütücü olarak başvuran adayların, danışmanından ve laboratuvar çalışmalarının yürütüleceği birim yetkilisinden proje yürütücülüğü yapabileceğine dair destek mektubu sunmaları şarttır.)

Gerekli ise Yasal İzin Belgeleri

Gerekli ise Etik Kurul İzin Belgesi (Etik Kurul Onay Belgesi ya da Etik Kurul Başvuru Formu, proje destek kararından sonra ibraz edilmelidir).

Yürütücüye Ait Öğrenci Belgesi

 

Yukarıda belirtilen belgeler dışında gerekmeyen bir belge sunulması durumunda değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.

⮚Başvuru esnasında proforma fatura ibraz etmek zorunlu değildir. Proje önerisinin kabul olması durumunda proforma talep edilecektir.

⮚Önerilen proje bütçesi, programın destek üst limitini aşmamalıdır. Önerilen proje bütçesi, tüm harcama kalemler dahil programın destek üst limit olan 30.000,00 TL'yi aşmamalıdır.

 

Özel Kuruluş; 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi hakkındaki kanun kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezi belgesi almış Ar-Ge birimlerine sahip Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerini, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerini veya 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarını ifade eder.

 

8.Değerlendirme Yöntemi

 

Başvurular ön değerlendirme ve bilimsel değerlendirme olmak üzere iki aşamada incelenmekledir.

 

Ön Değerlendirme

Ön incelemede Başvuru formu ve gerekli diğer belgeler Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı (PYDDB) tarafından ön incelemeden geçirilir.

Başvurularınız ön değerlendirme aşamasında şekilsel (evrak, çağrı kapsamı, bilimsel alan vb.) olarak incelenecek olup, bu şartlara uymayan proje önerileri iade edilecektir.

 

 

Bilimsel Değerlendirme

 

Belirlenen şartlara ve formata uygun bulunan proje önerileri alanında uzman danışma kurulu üyeleri ya da panelist/danışmanlar tarafından, aşağıdaki kriterler esas alınarak yapılmaktadır.

(1) Projenin Amacı

(2)Yenilikçi yönü ve teknolojik değeri (Özgün Değer)

(3) Yöntem

(4) Proje Yönetimi

(5) Proje önerisinin sanayi odaklı çıktıları ve yaygın etkisi.

 

Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir, yalnızca web sayfası linki içeren belgeler ve sisteme yüklenmeden gönderilen belgeler dikkate alınmayacaktır.

Elektronik imzalı /ıslak imzalı belgeler için evrak sistemine son kabul tarihi, 14 Haziran 2024 saat 18:00 olup belgelerin TÜSEB evrak sistemine ulaşmaması durumunda proje önerisi değerlendirmeye alınmayacaktır.

Başvuru tarihleri kapsamında başvuru sistemi üzerinden onaylanmayan (taslak aşamasında kalan) hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Yapılan tüm başvuruların değerlendirmesinde online sistemde olmayan hiçbir evrak değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

Değerlendirme sonucunda desteklenmesine karar verilen projelerde; proje yürütücüsü ve projeyi öneren kamu kurum/kuruluşunun en üst düzey yetkilisi ile TÜSEB arasında proje destek sözleşmesi imzalanır.

 

İrtibat Noktası

 

TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı

basvuru@tuseb.gov.tr

 

Başvuru esnasındaki teknik sorularınız için tbys@tuseb.gov.tr 

 

Islak imzalı belgeler için posta adresi:

Alıcı: TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı

Adres: TÜSEB Koşuyolu Yerleşkesi Koşuyolu Mahallesi, Koşuyolu Caddesi, No: 71 Kadıköy/İstanbul

Telefon: 02165472600

 

TBYS ELEKTRONİK İMZA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ

 

Değerli Araştırmacımız,

 

Başkanlığımızca ıslak imza süreçleri güncel olarak yerini elektronik imzaya bırakılmış olup, TÜSEB proje başvurusu formları Eylül 2023 tarihinden itibaren elektronik imzalı olarak da alınabilmektedir. Bu kapsamda, proje yürütücüsü adaylarının, projede yer alan çalışma ekiplerinin ve Kurum/kuruluş imza yetkililerinin elektronik mevcut elektronik imzaları ile süreci yürütmesi, elektronik imzası bulunmayan kullanıcılarımızın temin etmesi gerekmektedir. Elektronik imza 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamına göre Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) belirlediği elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından temin edilebilmektedir.

 

Elektronik imza süreci özelinde Etik İmza Platformu kullanıma sunulmuştur. Bu platforma https://belge.etikimza.com/ adresinden erişilebilmektedir. Elektronik imzalı doküman üretmek için ilgili kılavuza buradan erişebilirsiniz. Belgelerin elektronik imzalanma süreci; kullanıcı adı ve şifre bilgileri proje yürütücülerine mail olarak iletilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda proje başvurunuzu takiben bilgileriniz Etik İmza Platformuna TÜSEB tarafından iletilecektir. TÜSEB Bilgi ve Yönetim Sistemi üzerinden başvurunuzu onayladıktan sonra sistemden alınan başvuru formunuzun proje yürütücüsü, çalışma ekibi ve kurum yetkilileri tarafından imzalanmasıyla süreç sonlanmaktadır. Elektronik imzalı belgesi belge son teslim tarihine kadar imzalanmayan/ geç imzalanan yürütücülerin projeleri bir sonraki değerlendirme döneminde değerlendirilecektir.

 

Elektronik imza geçiş sürecinde teknik sorularınız için tbys@tuseb.gov.tr adresine veya etik imza platformuna ait çağrı merkezlerine 0850 303 6533 numaradan veya destek@etikimza.com e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.