Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü

Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü
Anasayfa
Duyuru

(2022 Proje Dönemi) Erasmus+ STAJ Öğrenci Hareketliliği
16 Mart 2023 Perşembe

Lütfen Erasmus+ STAJ hareketliliğine ilişkin başvurunuzu yapmadan önce, aşağıdaki açıklamaların tamamını dikkatli bir şekilde okuyunuz ve tercihlerinizi yapmadan önce, karşı kurumların özel koşullarını internet sayfamızdaki anlaşmalar sayfasından ve kendi Erasmus sayfalarından inceleyiniz.

Erasmus+ Programı kapsamında 2022-2023 akademik yılı Öğrenci Staj Hareketliliği çerçevesinde Üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimize duyurulmak üzere hazırlanan ilan metni aşağıda sunulmuştur. Söz konusu ilan 2022-2023 akademik yılında gerçekleştirilecek faaliyetleri kapsamaktadır. Bu tarih aralığı dışında gerçekleştirilen hareketlilikler hiçbir şekilde bu ilan kapsamında değerlendirilemez. 2022 proje dönemi 1 Haziran 2022 tarihinde başlar ve 31 Temmuz 2024 tarihinde biter.

2022-1-TR01-KA131-HED-000053160 Projeleri kapsamında, 2023-2024 Güz Dönemi için öğrenim hareketliliği başvuruları 05.12.2022 09:00 tarihi ve saati itibariyle başlayacak olup son başvuru tarihi ve saati 23.12.2022 17:00’dir.

Süreç Takvimi (Lütfen takvimden sonra gelen açıklamaları dikkatli okuyunuz)

05-23 Aralık 2022 Başvuruların elektronik ortamda alınması
30 Aralık 2022 Başvuru değerlendirme ve yabancı dil sınavına gireceklerin listesinin, sınav yerinin ve saatinin duyurulması.
04 Ocak 2023 Yabancı dil sınavı (telafi sınavı yapılmayacaktır)
06 Ocak 2023 Yabancı dil sınavı sonuçlarının ilanı
06-10 Ocak 2023 Yabancı dil sınavı sonuçlarına itiraz (itiraz dilekçeleri Erasmus Ofisi’ne teslim edilecektir)
23 Ocak 2023 Kesin sonuçların ilanı
15 Şubat 2023 Bilgilendirme toplantısı (yeri ve saati ilan edilecektir)

 BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ:

 Başvurular 05-23 Aralık 2022 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı üzerinden Erasmus Başvuru https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr adresinden online olarak yapılacaktır. Başvuru kılavuzu için tıklayın.

Önemli Not: Online Başvuru esnasında talep edilen bilgileri ve belgeleri eksiksiz olarak tamamlayınız ve sisteme yükleyiniz. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır. İlanda belirtilen başvuru tarihlerinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru süresi dolduktan sonra sistem yeni başvurulara kapatılacaktır. Başvurunuzu tamamladıktan sonra mutlaka onaylanmış başvuru formunun pdf kopyasını kaydetmeniz ve çıktısını almanız gerekmektedir. Bu çıktı sizin Yabancı Dil Sınavı’na girerken giriş kartınız olacaktır, bu nedenle sınava gelirken mutlaka yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Daha sonra kesin olarak Erasmus Hareketliliğinden faydalanmayı kazanan öğrencilerin başvuru çıktısını ve yüklenen destekleyici belgeleri Erasmus Ofisi’ne şahsen getirmeleri gerekmektedir. Online başvurunuz başvurular sona ermeden önce güncellenebilir ancak her güncellemeden sonra başvurunuzu tamamlamayı unutmayın, aksi takdirde başvurunuz sistem tarafından geçersiz sayılacaktır.

 YABANCI DİL SINAVI

Üniversitemiz Yabancı Diller Bölümü tarafından 04 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek olan Erasmus+ Yabancı Dil Sınavı İngilizce dilinde yapılacaktır. Erasmus+ başvurusunda bu sınava gireceğini beyan eden tüm öğrencilerin katılması gereken bu sınav için sınava giriş listeleri en geç 30 Aralık 2022 tarihinde açıklanacaktır. Lütfen bu listeyi dikkatlice inceleyiniz ve sınava gireceğiniz birim üzerinden de sınava gireceğiniz sınıf bilgilerine ulaşınız. Teknik nedenlerle isminizin listede olmaması durumunda 3 Ocak 2023 tarihine kadar Ofisimize şahsen gelerek bu durumu bildiriniz. Üniversitemizde yapılan sınavın haricinde YDS, YÖKDİL ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen dil sınav sonuçları son 5 yıl içinde yapılmış olmak şartı ile kabul edilecektir. Üniversitemizde 9 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Sınavı sonucu ile de hareketliliğe başvurabilirsiniz. Ancak başvurmak isteyen öğrencilerin dilekçelerini Erasmus Ofisi’ne elden teslim etmeleri gerekmektedir. Dilekçe Örneği

Yabancı Dil Puanı Barajı 50’dir. 50 puan barajının altında not alan öğrencilerimiz için başvuru süreci sona erer ve bu öğrencilerimiz bir sonraki dönem için başvuru süreçlerini takip edebilirler.

 ÖNEMLİ NOT: Başvuru esnasında beyan edilen sınav türü (YDS, YÖKDİL ve  ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlar, 04 Ocak 2024 tarihinde yapılacak sınav, 09 Mart 2022 tarihinde yapılan sınav) sonucu değerlendirmede dikkate alınacaktır. Başvurular bittikten sonra sınav türü değiştirilemez. Bu nedenle hangi puan türü başvuru yapmak istediğinize başvuru süreci tamamlanmadan karar vermeniz gerekmektedir.

 Kontenjan: Lisans ve Ön Lisans için 7 kişi. Yüksek Lisans ve Doktora için 1 kişi.

 ASGARİ ŞARTLAR

 Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:

  • Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
  • a) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,
  • b) Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00; 2-Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100 olması,
  • c) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,
  • Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.
  • 100’lük sistem kullanan kurumlarda asgari not ortalaması şartının sağlanıp sağlanmadığı Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar kullanılarak tespit edilir. Yükseköğretim kurumları, başvuru talebinin fazla olması durumunda Merkezin koymuş olduğu ölçütlere uygun olmak kaydıyla taban puan barajını yükseltebilirler. Ancak, belirlenen yeni taban puan, kontenjan sayısının en az 2 katı kadar başvuru alınabilmesini engellememelidir. Hiçbir durumda başvuru ilanına çıkıldıktan sonra taban puan yükseltilemez.

 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

  •  Yabancı Dil Sınavından en az 50 puan almak
  • Yabancı Dil Nihai puanının %50’si ve AGNO’nun %50’si alınarak Başarı Sıralaması oluşturulur. Sıralama ayrılan kontenjana göre elde edilen en yüksek puandan başlayarak puanlama usulü yapılır. Nihai sıralamaya giren öğrenciler Erasmus+ Hareketliliğine hak kazanırlar.
  • Engelli öğrencilere (belgelenmesi kaydıyla): +10 puan
  • Şehit ve Gazi çocuklarına: +15 puan
  • Daha önce yararlanma (aynı öğrenim kademesinde her bir hareketlilik için): -10 puan*
  • Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir +5 puan
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan
  • 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere: +10 puan
  • Önceki başvuru dönemlerinde hareketliliğe seçildiği halde belirtilen süre içinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama: -10 puan**
  • Başvuru sırasında staj yeri kabul mektubu sunma: +10 puan***
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır): -10 puan
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5 puan
  • Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır): -5

* Akademik başarı ve yabancı dil puanlarının ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus+ (2014-2020 veya 2021-2027) kapsamında yükseköğrenim öğrenci veya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin Erasmus seçim puanı hesaplanırken, daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ar puan eksiltme uygulanır.

**Seçildiği halde Erasmus+ Öğrenim hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi son tarihi 15/03/2023’dir. Bu süre içinde feragat bildiriminde bulunmayan öğrenciler daha sonraki herhangi bir Erasmus+ hareketliliği başvurusunda -10 puan uygulanacaktır.

 ***Staj Yerinden alınan Kabul Mektubu (Online yüklenecektir, başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma +10 puan getirecektir) Başvuru esnasında kabul mektubu vermeyen öğrenciler kabul mektubu teslimi son tarihi 15/03/2023’dir.

 UYGUN STAJ YERLERİ

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:

- bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler

- yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları

- gönderen ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları

- ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik

- araştırma enstitüleri

- vakıflar

- okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)

- kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar

- kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar

- yükseköğretim kurumları (Programla ilişkili ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı, Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlar-arası anlaşma imzalamış olmalı)

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:

- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bkz. https://europa.eu/european-union/abouteu/institutions-bodies_en)

- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.

 GENEL HÜKÜMLER:

  • Öğrenci seçilmeden önce staj yapılacak işletme biliniyor olmalı ve öğrenciyi kabul edeceğinden emin olunmalıdır.
  • Faaliyet süresi 2 aydan başlar, 12 aya kadar sürebilir. Bununla birlikte, daha çok öğrencimizin staj hareketliliğinden yararlanmasını sağlamak üzere, Üniversitemizce hibe alınarak yapılabilecek azami staj süresi 2 ay ile sınırlandırılmıştır. Bu kapsamda staj faaliyetleri 2 (iki) ayı aşan öğrenciler geri kalan aylar için hibe alamazlar. Örneğin 6 (altı) aylık staj daveti alan bir öğrenci bu sürenin sadece 2 (iki) ayını hibeli olarak tamamlayabilir. Yararlanıcıların, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri kurumumuzca değerlendirilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak staj faaliyetinin devam etmesine izin verilebilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçilmeyecek olması gerekmektedir.

 HİBELER:

Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

* 2022 Erasmus Uygulama El Kitabı, Ulusal Ajans tarafından yayımlanmış olup, hibe tutarları aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.

Ülke Grupları Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Öğrenim (Avro)
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Malta, Portekiz, Yunanistan 600
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya 450

Not: Yukarıdaki hibeler 2022 sözleşme döneminden itibaren seçilen öğrencilere uygulanacaktır.

Program ülkeleri arasında öğrenim ve staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.

HİBE HESAPLAMA

  • İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i ödenir.
  • İkinci taksit, öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.
  • Faaliyet başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin davet mektuplarında yer alan süreler gibi bilgi ve belgelere göre süre ve hibe konusunda üst sınır belirlenir
  • Faaliyet tamamlandığında yurt dışında gerçekleşen fiili faaliyet süresine ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyine bakılarak öğrencinin toplam nihai hibesi yeniden hesaplanır. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

 ÖZEL KOŞULLAR:

  • Bir yıl için hibe verilmesi durumu ve hibeli uzatma taleplerine ilişkin ikinci bir duyuru, hibe imkânı olması halinde Koordinatörlüğümüzce ayrıca yapılacaktır.
  • Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (2 tam ay) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Mücbir sebepler hariç öğrencinin erken dönmesi durumunda asgari faaliyet süresi şartının sağlanmaması nedeniyle hibe ödemesi yapılmaz ve öğrenciye ödenmiş olan hibenin iadesi istenir.
  • Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden Erasmus Ofisi ile iletişime geçerek, Erasmus Ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Koordinatörlüğümüzce Ulusal Ajans Başkanlığı’na sorularak alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
  • Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan kısa bir süre (2 aylık asgari süre sağlanmadan) sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
  • Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.
  • Tez aşamasında gidecek öğrencilerin karşı üniversitenin de kabul etmesi halinde ders almalarında bir engel bulunmamaktadır.

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebileceği dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

  • 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
  • 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
  • Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar
  • Şehit/Gazi çocukları
  • Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
  • Engelliler
  • Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler.

 Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.

 Hareketlilik türü İlave Hibe Desteği Miktarı 2-12 ay arası öğrenci hareketliliği Aylık 250 €

Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir.

Burada belirtilemeyen tüm hususlarda, ilgili yılın Erasmus uygulama el kitabı hükümleri uygulanır. 2022 Erasmus+Uygulama El Kitabı