Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Akademisyenlerimiz Deprem Bölgesinde Hasar Tespit Çalışmalarına Katıldı
01 Mart 2023 Çarşamba
Akademisyenlerimiz Deprem Bölgesinde Hasar Tespit Çalışmalarına Katıldı

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası yapısal hasar tespit çalışmalarında gönüllü olarak görev alan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanları Hatay ilinde çalışmalarda bulundular.

Üniversitemiz arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarının yanı sıra yapısal hasar tespit çalışmalarına da katıldı. İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik, Dr. Öğr. Üyesi Murat Aras, Öğr. Gör. Dr. Emrah Taşdemir, Öğr. Gör. Ahmet Ferdi Şenol ve Arş. Gör. Nazım Çağatay Demiral’dan oluşan ekip depremden hasar gören yapılarda AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde incelemelerde bulundular. Görevlerini ve tespitlerini yaparak dönen ekipten Dr. Öğr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Öğr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Aras ikinci bir görevle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan sanayi yapılarındaki hasar tespit çalışmalarına devam etmektedirler.

Konuyla ilgili Rektör Yardımcımız ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Karakurt bölümümüz öğretim elemanlarının gönüllü olarak deprem bölgesinde önemli tespitlerde bulunduklarını belirterek, bu bulgular ışığında yıkıma ya da ağır hasara uğrayan yapılarda karşılaşılan sorunlar üzerine yapılan ön değerlendirmeler hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Karakurt yaptığı açıklamada “Öncelikle milletimizin başı sağ olsun. Son yıllarda görülen en şiddetli depremlerden ikisi ne yazık ki çok kısa aralıkla 11 ilde etkili olmuştur. Yapı stoğu olarak ağırlıkla betonarme yapıların bulunduğu deprem bölgesinde yıkıma ya da ağır hasara sebep olan bazı yapılarda tek bir sorun yerine çoklu eksikliklerin de var olmasının neden olduğu durumlar hocalarımızca belirlenmiştir. Depremin yüzeye yakın gerçekleşmesinin yapılara etki eden ivme değerlerini artırmasının oldukça yıkıcı bir etkiyle özellikle 1999 öncesi inşa edilen yapılarda ağır hasara yol açtığı görülmüştür. Ön değerlendirmelerde tasarım hataları, beton kusurları, yetersiz donatılandırma, zemin problemleri ve yumuşak kat gibi yapısal sorunların tek başına ya da bir arada bulunmasının yıkımda etkili olduğu kanaatine varılmıştır. İnceleme ekibinin görevlerini tamamlaması sonrası detaylı değerlendirmeler yapılarak rapor haline getirilecektir.“ ifadelerini kullandı.

Galeri
...
...
...
...
...
...
...